(1) STIRI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII: Lacasuri Ortodoxe 9 iulie 2010

Publié le par stiri ortodoxe

 
  • Un FILM productie Lacasuri Ortodoxe, premiat cu Locul 1 la Festivalul de Film Scurt Alba Iulia: "Aici este casa lor... si se vor intoarce pentru totdeauna in casa lor" - Lacasuri Ortodoxe

       IN anul 2008, cei ce ne vizitau au fost martorii unui eveniment deosebit pentru credinciosii Bisericii Ortodoxe. Lacasuri Ortodoxe avea sa incheie in luna iulie productia video: "AICI ESTE CASA LOR...", ce urmarea sa trateze subiectul aducerii Sfintelor Moaste ale Sfintilor Mucenici Epictet si Astion in Manastirea Halmyris, pentru totdeauna, "...acolo unde este casa lor".

       Spre sfarsitul aceluiasi an, insa, aveam surpriza ca filmul sa fie inscris de catre cei ce apucasera sa-l vizioneze, la Festivalul de Film Scurt Alba Iulia 2008 - un festival de film laic, organizat de Marius Moga senior, alaturi de fiul sau si de binecunoscutul cantaret Smiley. Surprizele nu s-au oprit insa aici. Filmul, dupa jurizarea online, avea sa ocupe

    Locul I pentru cel mai vizonat film si cele mai mari notari, dintre... 133 filme, grupate in 21 categorii.

    "Aici este casa lor..." o productie Lacasuri Ortodoxe @KSLCatalin 2008

    Read more...
 
 
 
  • Despre praznuirea Sf Mucenic Evangelus, Episcop de Tomis, care i-a botezat pe... parintii Sfantului Astion

       Sfantul Mucenic Evangelus, sau Evanghelicus, Episcop de Tomis

       Biserica Ortodoxă Rusă îl pomeneşte astăzi pe Sfântul Mucenic Evangelus, cu menţiunea: "Episcop în oraşul Tomis (Constanţa de astăzi, oraş aflat la gurile Dunării), cel care i-a botezat pe Sfinţii Astion, Alexandru şi Marcellina, fiind martirizat prin tăierea cu sabia în jurul anului 290".
       Deşi în sinaxarele româneşti nu este încă menţionat, aflăm din surse istorice, precum şi din „Actul martiric al Sfinţilor Mucenici Epictet Preotul şi Astion Monahul", că Episcopul Evanghelicus i-a botezat, într-adevăr, pe părinţii Sfântului Astion, la data de 22 iulie 290 şi participase probabil şi la botezul Sfântului Astion cu mulţi ani în urmă.

    ©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or...

    Read more...
 
  • Si ne vorbesc chiar Sfintii... (Mucenicii sfinti, Epictet si Astion)

       Rugăciunea Sfinţilor Epictet şi Astion înainte de tăierea capului lor cel sfinţit

       Iar când au ajuns la locul unde urmau să fie decapitaţi, stând cu faţa spre răsărit, cu mâinile întinse şi cu ochii îndreptaţi spre cer, astfel au rugat pe Domnul, zicând:

       "- Binecuvântat eşti, Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri, lăudat şi preaslăvit în toate veacurile, pentru că prin Tine s-a făcut cu noi voinţa Ta, nu cea omenească. Tu eşti Cel Care înveţi pe cei ce cred în Tine să facă voinţa Ta şi să vestească în toate timpurile minunile Tale, pentru că Duhul Tău Sfânt conduce pe fiecare la bine după gândul şi după voinţa Ta. Tu eşti Cel Care ai condus întotdeauna pe Avraam după voinţa Ta, l-ai sfinţit pe Isaac şi ai luptat cu Iacov, punându-i nume nou, Israel, (...) 

    ©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or...

    Read more...
 
 
  • Acatistul Sfintilor Mucenici si Doctori fara de Arginti Epictet Preotul si Astion Monahul (1)

        - orice astfel de rugaciune speciala, poarta numele de Acatist. Prin numele de ACA-TIST se intelege "Rugaciune citita In picioare", deci este o rugaciune care se citeste obligatoriu in picioare sau stand in genunchi, dar numai dupa rostirea rugaciunilor incepatoare! (indiferent de numele Sfintilor carora se adreseaza!) 
        - mentionez ca varianta originala a acatistului este doar cea prezentata mai jos, pe Lacasuri Ortodoxe, pe net circuland variante de acatist gresite, neconforme cu acest original ce se afla si in pangarul sfintei noastre manastiri (pr. protos. Iov - staretul Sfintei Manastiri Halmyris)

    ©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or...

    Read more...
  • Documente - Lacasuri Ortodoxe: Sfintii Mucenici Epictet si Astion (5)

    DOCUMENTE Lacasuri Ortodoxe (5): Textul hagiografic al Pătimirii Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion - Extrase relevante... pentru suflet 
    Minunea vindecării copilei paralizate de către Sfântul Epictet  

         Aşadar, într-una din zile, pe când se găsea (Sfântul) singur în chilia sa şi-şi rostea ca de obicei rugăciunile către Hristos, a fost adusă la el o copilă, fiica unui mare dregător, cu toate părţile trupului ca şi moarte, în afară de limbă. Tatăl ei, după ce a aşezat-o în faţa uşii Sfântului, intrând, a îngenuncheat pe dată la picioare, strigând şi rugându-se astfel:

    ©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or...

    Read more...
  • Documente - Lacasuri Ortodoxe: Sfintii Epictet si Astion (4)

      DOCUMENTE Lacasuri Ortodoxe (4): Mărturii arheologice mai vechi, legate de antica cetate Halmyris

         Câteva săpături nesistematice s-au făcut în zona Cetăţii Halmyris (Murighiol – Plopu – Tulcea, între braţul Sfântul Gheorghe, satele Dunavăţul de Sus, Dunavăţul de Jos şi lacul Razelm), încă din anii 1892 – 1893, fiind urmate de săpăturile arheologice din 1954 – 1956, sub egida Muzeului Naţional de Antichităţi din Bucureşti şi apoi între 1981 – 1985, prin colaborarea mai multor instituţii specializate (Centrul de Studii de Teorie şi Istorie Militară, Bucureşti; Institutul de Arheologie – Bucureşti; Muzeul „Delta Dunării” – Tulcea), realizându-se descoperiri cu privire la zonă, din perioada cuprinsă între sec. IV î.Hr. – sec. VI d.Hr.. 

    ©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or...

    Read more...
  • Documente - Lacasuri Ortodoxe: Sfintii Mucenici Epictet si Astion (3)

      DOCUMENTE Lacasuri Ortodoxe (3):  Autenticitatea documentelor cu privire la Patimirea Sfintilor Epictet si Astion(referat - analiza - cercetari) 

         Cu toate că în sinaxarele, calendarele şi colecţiile de vieţi ale Sfinţilor, greceşti, de dată recentă, nu se întâlneşte vreo prezentare sau precizare asupra Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, asemenea informaţii există şi, treptat au devenit tot mai cunoscute şi afirmate în scris, urmând a fi punctate şi în cele ce urmează.

    ©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or...

    Read more...
  • Documente - Lacasuri Ortodoxe: Sfintii Mucenici Epictet si Astion (2.2)

      DOCUMENTE Lacasuri Ortodoxe (2.2): DESPRE SFINŢII MARTIRI EPICTET ŞI ASTION, DIN HALMYRIS (conf. "Actului Martiric")
      
        
        În dimineaţa zilei următoare, Latronianus a poruncit să se pregătească un loc de judecată în mijlocul cetăţii, iar "crainicii să cheme cu mare strigăt mulţimea poporului la o privelişte atât de blestemată şi de înspăimântătoare". Şi, venind Latronianus la scaunul de judecată, abia putea să-i privească, pentru că feţele lor străluceau ca soarele, fiind luminate de harul Domnului.

    ©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or...

    Read more...
  •  
    • Documente - Lacasuri Ortodoxe: Sfintii Mucenici Epictet si Astion (2.1)

      DOCUMENTE Lacasuri Ortodoxe (2.1): DESPRE SFINŢII MARTIRI EPICTET ŞI ASTION, DIN HALMYRIS (conf. "Actului Martiric")
              În vremea romanilor, teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagra (Dobrogea de azi), era organizat ca o provincie, numită Scythia Minor (Sciţia Mică). În apropiere de braţul Sfântul Gheorghe al Dunării şi de actualul sat Dunavăţu de Jos (jud. Tulcea) se află ruinele unei fortăreţe romano-bizantine care se numea altădată Halmyris. Aici au pătimit, între anii 298-303, sau poate şi mai devreme, în timpul domniei împăratului Diocleţian, preotul Epictet si tânărul Astion. Viaţa, minunile şi mai ales mucenicia le sunt descrise pe larg în “Actul martiric sau Pătimirea acestor doi mărturisitori ai lui Hristos”.

      ©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or...

      Read more...
    • Documente - Lacasuri Ortodoxe:Sfintii Mucenici Epictet si Astion (1)

        DOCUMENTE Lacasuri Ortodoxe (1): Confirmarea ştiinţifică a celor mai vechi moaşte de pe teritoriul României

       

          Pe şantierul arheologic Halmyris, de lângă Murighiol, judeţul Tulcea, o echipă româno-americană, condusă de prof. Mihail Zahariade, a descoperit, în 2001, osemintele a doi martiri creştini. Identificarea acestora s-a finalizat în urma studiului efectuat de antropologii Nicolae Miriţoiu şi Andrei D. Soficaru, care au stabilit că este vorba de Moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet Preotul şi Astion Monahul.

      ©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or... 

      Read more...
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article